SANDRA KIM 

BIOGRAFIE

Sandra Kim, wordt op 15 oktober 1972 geboren als Sandra Caldarone in Montegnée, Luik.

 

Op 3 mei 1986 won Sandra Kim het "Eurovisie Songfestival" in Bergen (Noorwegen) voor België met het liedje “J’aime la vie”. Met haar 13 jaar is ze de jongste winnaar in de geschiedenis van de wedstrijd. Al heel snel krijgt het liedje een platina plaat. Er worden meer dan 350.000 singles verkocht in België, en 1.400.000 wereldwijd. “J’aime la vie” staat gedurende meerdere weken op nummer 1 in de Top 50 van België. In hetzelfde jaar neemt Sandra deel aan het Yamaha Tokyo Festival waar ze vierde werd samen met Eros Ramazzotti. Beiden gaan op tournee door Japan.

Enkele maanden later wordt Sandra gecontacteerd om de titelsong van de tekenfilm "Er was eens" in te zingen. Het nummer werd geschreven en gecomponeerd door Michel Legrand. Ze brengt nieuwe singles en albums uit, krijgt meerdere gouden platen en is te zien in tv-shows in België maar ook in andere landen zoals Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Turkije, Roemenië, Israël, Japan en de VS

 

In 1990, ter gelegenheid van de 60e verjaardag van koning Boudewijn en de 40e verjaardag van zijn koningschap, zingt Sandra samen met Luc Steeno, voor de koninklijke familie, een van zijn liedjes "I love my country" - Ik hou van mijn land ". Het is ook het jaar waarin ze start met de presentatie van de muziekshow “10 qu’on aime” op RTL TVI en dit gedurende twee jaar. Sandra neemt in die periode ook een zitje in de jury van de show "Pour la Gloire" op de RTBF. Een jaar later zingt ze samen met Helmut Lotti en Paul Michiels in drie talen  de song “Lied voor Kosovo" voor de slachtoffers van de oorlog.

 

In 1997 gaat Sandra een nieuwe uitdaging aan door een rol te accepteren in de musical "Les Miserables" van Victor Hugo. Gedurende enkele maanden brengt ze in Antwerpen het personage van Eponine tot leven.

In het begin van de jaren 2000 krijgt ze door haar liefde voor musicals de rol van solist in de show "Musicals from the heart 1 and 2" aangeboden, samen met Chris Van Tongelen en Jan Schepens brengt ze een spectaculaire show met de mooiste liedjes uit de musicals "Cats", "Grease", "Saturday Night Fever", "Fame", "Les Misérables", enz. Deze uitstekende productie toert in 2001 voornamelijk door Vlaanderen en Nederland.

 

In 2003, ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de kroning van koning Albert II, brengen Sandra en een reeks andere artiesten alle Belgen via hun muziek. Twee jaar later zingt ze het liedje “No n’ho l’eta” op het grote Gala ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het "Eurovisie Songfestival" in Kopenhagen. Samen met Micha Marah en Afi lanceerde Sandra in 2006 een nieuwe groep "The SouldivaZ”. De drie zangeressen brengen de grootste hits uit het soul repertoire. In 2008 nodigt “les Gauff" haar uit op Francofolies de Spa om er het alom gekende "Highway to hell" te brengen.

In 2011 zingt Sandra in de 3 landstalen het nationaal volkslied van België voor de start van de «Grote Prijs Formule 1 van Spa-Francorchamps». Regisseur Olivier Monssens neemt contact op met Sandra voor het realiseren van een documentaire, genaamd «L’Autre vie» opgedragen aan het "Eurovisie Songfestival". De reportage wordt uitgezonden op de RTBF (la Deux) met enorm veel succes. 

2012. Op vraag van Stéphane Pauwels, accepteert Sandra om zich te uiten en de praten over haar privé- en professioneel leven in het programma «Les Orages de la Vie» op RTL-TVI. Het programma levert het grootst aantal kijkcijfers op ! Op 20 juli, de vooravond van de Belgische Nationale Feestdag, treedt Sandra op in de Marollenwijk in Brussel met o.a. Sam Gooris en Le Grand Jojo.

Het jaar 2013 brengt Sandra geluk. Ze wordt gekozen als één van de zangeressen om het liedje «Ik hou van U/Je t’aime tu sais» te zingen op 20 juli in de Marollenwijk te Brussel ter ere van de «Belgische Nationale Feestdag», maar vooral in het bijzijn van de koninklijke familie die in de Eretribune zit, met de nieuwe koning «Filip» ; samen met zijn echtgenote, koningin Mathilde en het voormalige koninklijke paar Paola en Albert II applaudiseren zij de artiesten die op het podium staan (o.a. Johan Verminnen, Udo, Lio,…) en zingen ze mee uit volle borst ! Een nieuwe uitdaging kondigt zich 2 maanden later aan, wanneer Sandra als radiopresentatrice (of eerder als reportster) deelneemt aan het ochtendprogramma «Le 8/9» van Benjamin Maréchal op VivaCité. Een bijzonder leerrijke ervaring !         

Sandra neemt de draad weer op met het televisielandschap in 2014 op RTL-TVI in het zomerprogramma «Café Brazil». Samen met haar televisievriend Stéphane Pauwels wordt ze sport reportster aan de zijde van Caroline Fontenoy, Bérénice en Emilie Dupuis. Dit televisieprogramma combineert Sandra, met heel veel plezier, met tal van optredens doorheen heel België. 

Wanneer je de agenda van Sandra doorneemt, zie je meteen dat Sandra vaak in Nederland gevraagd wordt. In 2015 wordt ze gevraagd op te treden in de Ziggo Dome in Amsterdam ter ere van het concert «Sing Along Festival». Tevens wordt ze gevraagd om als «eregast» deel te nemen aan het Vlaamse «Schlagerfestival» dewelke doorgaat in een uitverkocht Lotto Arena in Antwerpen

Ter gelegenheid van haar 30-jarige carrière, verzamelt Sandra enkele projecten voor het jaar 2016. Oud presentator en huidig schrijver Claude Rappé, contacteert Sandra om haar memoires te schrijven in een autobiografie, getiteld «Hadi k het geweten». Joëlle Scoriels nodigt Sandra eveneens uit in het televisieprogramma «69 Minutes Sans Chichis» (RTBF – la Deux) om haar carrière te overlopen. Sandra wordt ook uitgenodigd op de radiozenders Radio 2 en Q-music om hierover te praten. RTL-TVI nodigt haar uit om deel te nemen aan een speciale uitzending ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Italiaanse immigratie in België. Aan de zijde van enkele andere gekende artiesten, met o.a. Salvatore Adamo, brengt Sandra met veel emotie een prachtig Italiaans nummer.   

Sandra toert verder in heel het land en neemt tevens deel aan de liefdadigheidsinstelling «Télévie» op RTL-TVI in 2017. Dit opnieuw in 2018 met daarenboven een hommage aan zangeres Maurane vergezeld door Axelle Red en Salvatore Adamo. Een nieuw muzikaal hoofdstuk breekt aan voor Sandra. Samen met 2 muzikanten, Marco Z en Bejir Memeti,brengt ze een nieuw Italiaans concept uit, genaamd «Bella Italia». Een concept dat onmiddellijk aanslaat en haar en haar muzikanten in culturele centra in België laat toeren. 

2019. Momenteel steekt Sandra veel tijd in haar culturele centra toernee «Bella Italia» die vooral in de weekends doorgaan. Sandra wordt eveneens gevraagd om deel te nemen aan de hommage van zangeres «Maurane» die doorgaat in een uitverkocht «Forum de Liège». Vervolgens, richting Noorwegen waar ze haar befaamd nummer «J’aime la Vie» ten beste brengt tijdens een groot nationaal televisieprogramma met een publiek van 10.000 man die uitzinnig uit de bol gaat ! Ter ere van de 75ste verjaardag van het weekblad «Ciné-Télé-Revue» neemt de organisatie contact op met haar om een historische foto te maken samen met 75 andere bekende gezichten die de televisie groot gemaakt hebben. Een mooie eer voor Sandra.